Live:

HUL I HJERTET GAV BLODPROP I HJERNEN

AUH - forskning
1.101 visninger

57-årige Jan Sørensen fra Silkeborg er en aktiv mand, der rider, løber, kører på mountainbike – og selvfølgelig også passer sit arbejde som politibetjent. 

Men som 46-årig fik Jan sig en grim overraskelse. En morgen fik han pludselig symptomer på en blodprop i hjernen og blev kørt til Aarhus Universitetshospital i ambulance. Blodproppen blev opløst med medicin, men umiddelbart var der ikke nogen forklaring på, hvorfor Jan havde fået en blodprop. 
Senere fandt man ud af, blodproppen skyldtes et hul i skillevæggen mellem hjertets to forkamre. Hullet blev lukket ved et lille indgreb, hvor man indsatte en såkaldt Occluder – en lille lukker, som kan føres ind via blodkarrene i lysken og udfoldes med en lille skive på hver side af hullet i skillevæggen mellem hjertets forkamre. 
I dag mærker Jan ikke noget til hullet i skillevæggen mellem hjertets forkamre. Efter blodproppen kunne han ret hurtigt begynde at arbejde igen og være fysisk aktiv. Og sådan er det stadig – her 11 år efter.
På Aarhus Universitetshospital laver man indgrebet med den lille lukker på ca. 100 patienter om året. På hospitalet har man i en årrække forsket i, om det er bedst at behandle hullet i skillevæggen mellem de to forkamre med den lille lukker eller en livslang behandling med blodfortyndende medicin. 
Nye forskningsresultater viser, at der er en klar gevinst ved lukkeren, fordi langt færre patienter oplever at få gentagne blodpropper. Så i fremtiden regner man med, at endnu flere patienter på Aarhus Universitetshospital vil få glæde af den lille lukker.
23.-25. august afholdes der i Aarhus en stor, nordisk konference om blodpropper i hjernen – Nordic Stroke 2017. Her præsenterer en række forskere fra Aarhus Universitetshospital de nyeste forskningsresultater inden for området. 

Video: Tonny Foghmar 
Journalist: Anne Westh

Kommentarer